Het mooiste wat je kunt worden…

Het mooiste wat je kunt worden, is nog steeds jezelf…. Dat dat een waarheid als een koe is, is wel overduidelijk. Maar hoe ga je dat doen? Want het sluipt er zo snel in, dat rekening houden met de hele wereld. Of in ieder geval met alle mensen direct om je heen. Met je vader, je moeder, je kinderen, je zus, je broer, je opa, je oma…. En vergeet vooral niet die vriendin en de buurvrouw en je werkgever en… vul zelf maar in….

Met iedereen rekening moeten of willen houden, doet jezelf geen goed. Het maakt, dat je onnoemelijk veel ballen in de lucht moet houden. Eigenlijk constant in een spagaat moet staan om iedereen tevreden te houden. En er uiteindelijk voor niemand voor 100% kunt zijn. Het brengt heel veel onrust met zich mee. Het gevoel nooit klaar te zijn met iets of voor iets. En het ergste van alles: het maakt, dat je je hart niet volgt. Dat je niet luistert naar je eigen gevoel. Want dat gaat fluisteren… En als het te lang duurt voordat je luistert, gaat het schreeuwen. Schreeuwen om gehoord te worden.

Dat is ook het moment, dat lichamelijke klachten ontstaan. Als je gevoel fluistert, krijg je vaker hoofdpijn. Gaan je nek en je schouders vastzitten. Want je gaat je krampachtig bewegen, dus trek je onbewust je spieren steeds strakker. Geloof me, die spieren vinden dat niet leuk. Ik heb jarenlang mensen gemasseerd. Ook jarenlang dezelfde mensen. En zo kende ik op den duur hun lichaam zo goed, dat ik niet eens hoefde te horen, dat het niet zo lekker ging. Dat zag en voelde ik zo ook wel. Met bijvoorbeeld mijn stoelmassages waren de mensen op mijn stoel zo gevoelig als een snaar als ze in een heftige periode zaten. Ze leefden letterlijk op de toppen van hun zenuwen. Waarbij bijna iedere aanraking pijnlijk kon worden als ik mijn massage niet had aangepast. Van flink doorpakken naar een rustige, zachte aanpak. Met hetzelfde resultaat: heerlijk ontspannen en met een leeg hoofd naar huis.

Dat is wat we onszelf zo vaak niet gunnen: meer rust en ontspanning. Want we móeten nog zoveel. Maar weet je, daar heb je meer energie voor als je eens iets voor jezelf doet. Volg een keer een workshop, die je heel leuk lijkt. Even je gedachten verzetten. Maak een lekkere wandeling en snuif de natuur op. Ga even gedachteloos op een bankje aan het water zitten en kijk hoe vaak je een steen kunt laten scheren. Neem een massage, ga naar de sauna. Ga op bezoek bij die vriendin, waar je altijd dubbel van het lachen mee ligt. Zoek iets wat bij jou past. Wat jou even pas op de plaats laat maken.

Ik wens je rust, ontspanning, creativiteit en vertrouwen op je gevoel toe. Volg je hart…. Want dat klopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *