De kinderen weer naar school

En dan is het zover… Eindelijk mogen de lagere scholen weer kinderen gaan ontvangen. Spannend voor iedereen. Maar wat is het fijn, dat er kleine stapjes gemaakt kunnen worden in deze Corona toestanden….

Vanaf 16 maart zijn de maatregelen ingegaan. Bijna 2 maanden verder zijn we als de kinderen van de lagere scholen weer gedeeltelijk mogen opstarten. Hoe fijn is het voor kinderen om weer een beetje terug te kunnen naar normaal. Hoe fijn ook voor de ouders om weer een poging te kunnen wagen om weer eens een beetje regelmaat te krijgen in het geheel. Hoe fijn voor de meesters en juffen ook, alhoewel die zich soms ook best afvragen hoe ze het allemaal moeten gaan doen.

Want er mag niet geknuffeld worden en niet getroost. Er mogen geen snottebellen geveegd worden, geen “dichtbij-dingen” gedaan worden. Wat hebben ze het de afgelopen weken druk gehad met alle pakketten, die ze rond brachten voor alle kinderen. Ik kwam ze regelmatig tegen als ik onderweg was naar de brievenbus om zelf wat pakjes op de bus te doen. Ik neem mijn petje af voor al die juffen, meesters en kids, die het spits gaan afbijten. Want het zal best wennen zijn voor iedereen.

Maar wat is het fijn als kinderen weer de normale dingen kunnen oppakken. Want niet voor niets wordt al jarenlang geroepen, dat kinderen de 3 R’s nodig hebben: Rust, reinheid en regelmaat. En die dingen lagen de afgelopen weken nogal onder vuur. Reinheid is ongetwijfeld iets wat met stip bovenaan staat op dit moment. Rust? Geen idee of lagere school kinderen dat hebben gehad de afgelopen periode. Mijn middelbare school kind in ieder geval niet. Die is écht even aan het bijkomen van het harde werken van de afgelopen tijd. Ik denk, dat de hele toestand best veel onrust heeft gegeven bij zowel kinderen als volwassenen. En die regelmaat? Die was echt bij veel mensen zoek.

Opeens ben je behalve vader of moeder ook docent. En moet je een vak uitoefenen, waar je nooit voor hebt geleerd. Bovendien is het je eigen kind en heb je geen idee hoe je kind zich normaal in de klas gedraagt. Dus hoe streng of soepel moet je zijn? Ik denk, dat we het onszelf vooral niet kwalijk moeten nemen als het even niet lukt. Ouders staan vaak in een spagaat om alle ballen in de lucht te houden in deze tijd. En hé, wij zijn ook maar mensen…. Kinderen leggen de lat vaak te hoog voor zichzelf, waardoor ze overal bloednerveus van worden, omdat ze niet goed weten wat er van ze verwacht worden. Of ze leggen de lat te laag en komen er uiteindelijk achter, dat dat achteraf niet zo handig is.

Ik zou zeggen: go with the flow… Het vindt echt allemaal vanzelf zijn weg. En af en toe knettert het. Prima! Dat klaart de lucht. Overigens is dat alleen in het “gewone” geval. Ik hou mijn hart vast voor kinderen, die in een hele moeilijke en gevaarlijke situatie zitten thuis. Hopelijk komt het met hen ook goed. En wat alle andere kinderen betreft: doe een iets geks tussendoor. “Spijbel” van de lessen of van het strakke schema door opeens midden op de dag een film te gaan kijken. Of in de tuin te picknicken. Of iets lekkers te gaan bakken voor bij de koffie. Die boog kan namelijk niet altijd gespannen staan. Relax, adem in, adem uit…. Zodat daarna alle hoofden weer leeg zijn en er rustig weer iets geleerd kan gaan worden.

Alle meesters en juffen, die ik ken: heel veel succes! Alle kids, die weer mogen zometeen: heel veel plezier! Maak er iets leuks van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *